dilluns, 7 de juliol del 2014

DISCURS MUSEOLÒGIC (PART I)

La designació Denominació d’origen ens remet a una reflexió i a una mirada a la col·lecció a partir de l’ètica -tant si descriu les actituds o conductes dels artistes com si intenta definir i assegurar-ne els fonaments- i de l’estètica, que, a la seva manera, les actualitza i les sosté.

Hem volgut cercar un dispositiu comú, una metàfora, que ens serveixi per a realitzar un recorregut amb el fil conductor de les relacions que s’estableixen entre ètica-estètica i que sigui capaç, al mateix temps, de respondre a la pregunta que abans ens fèiem. Aquesta metàfora recull allò que ens uneix i ens diferencia com a individus: el cos, un organisme que és un i múltiple alhora i que constitueix la materialització física de la nostra essència.

Així serà tractada l’exposició, com un organisme dividit en set parts:
 
 
El primer d'aquests àmbits es denomina ORIGEN.
Els cossos que protagonitzen l'obra "Ètica i Estètica" de Francesc Abad (situada al vestíbul d´entrada a la Sala d´Actes de Belles Arts) són l’origen i la inspiració del nostre discurs. L’itinerari conceptual i l’experiència estètica del recorregut comencen aquí. L’artista ens remet als orígens de la tradició occidental i als valors que alimenten la creació/constitució de les obres d’art en conjunció amb els costums i les relacions amb la societat.

Quan parlem d’art, d’ètica i d’estètica, ens referim a una força creadora per a la qual s’han fet servir molts termes al llarg de la història de la filosofia i la teoria de l’art: el primer silenci, l’essència, la inspiració... allà on l’ètica i l’estètica són el mateix, com diria Wittgenstein
 
 
Dins d'aquest àmbit, una de les obres que es podran veure al vestíbul de l'Edifici Històric UB és Columna, de Mariano Gallego . Aquesta obra va ser creada vers els 1987 - 1988, i actualment es troba ubicada a la Facultat de Medicina  (Passadís escola central).

En aquesta obra és reflecteix la força creadora de la naturalesa fruit de la inspiració de l'artista.

L'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi es va transformar l'any 1979 en l'actual Facultat de Belles Arts integrant-se en el sistema d'ensenyament de la Universitat de Barcelona i sent l'única en tot el territori català. Aquesta obra marca aquest punt de la història a la Facultat ja que representa el fi d'un període i l'inici d'un nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada