dijous, 31 de juliol del 2014

ESPAIS SATEL•LIT II: CENTRE CÍVIC CAN DEU



Un dels principals objectius de l'exposició és donar a conèixer al gran públic la Facultat de Belles Arts com a centre promotor i creador d'art contemporani i obrir-se a la ciutat de Barcelona. Per fer-ho, Denominació d'Origen: Col·lecció Belles Arts està conformada no per un espai d'exposició únic sinó per un sistema de satèl·lits.

     


A més del vestíbul de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, on es pot veure el gruix de l'exposició, diverses institucions acullen peces de la col·lecció: el Museu Nacional d'Art, la Fundació Vila Casas, la Biblioteca del Clot-Josep Benet del DHUB, el Centre Cívic Can Deu i la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. La Facultat de Belles Arts també s'obre al públic com a quilòmetre zero de l'exposició.

Al Centre Cívic Can Deu (Plaça de la Concòrdia) s'exposarà, entre el 3/09 i el 26/09, l'obra Barceloneta, de María Luisa Marín Alberdi, que s'inclou dins de l'àmbit 3 (Estirar més el braç que la màniga) del discurs museològic.
 

La peça és una fotografia d'un edifici semi-derruït de la platja de la Barceloneta. L'artista ha volgut representar l'edifici fent una al·legoria de la runa neoromàntica. L'edifici mostra la seva part més íntima, el seu esquelet. Aquest edifici pren importància perquè mostra el pas del temps, l'erosió i degradació que l'edifici ha patit al llarg dels anys i com l'espai s'ha fet co-protagonista de la imatge. Marisa Marín ha volgut reflectir la petjada que ha anat deixant la societat anualment per plasmar una evocació estètica de la runa romàntica dins la contemporaneïtat del moment que fan replantejar noves visions de futur.

Barceloneta s'inclou dins l’àmbit Estirar més el braç que la màniga, amb l'objectiu d'establir una connexió amb l'espectador a partir del seu pensament crític i del seu gust estètic. La intenció es que el visitant qüestioni la bellesa d'aquesta obra fotogràfica i es generi preguntes com, per exemple: mostrar un edifici en runes a la platja de la Barceloneta és estètic?; fins a on arriba la bellesa?. Es vol extrapolar el sentit de bellesa tradicional per demostrar que la runa, la degradació, el desgast i l'erosió també poden ser bellesa*.


 
ACTIVITATS RELACIONADES
Vine a la inauguració el dia 19 de setembre 2014 - 19:00h i no  deixis de visitar els altres espais satèl·lits!

 

* CLARAMUNT, Salvador; BLANCH, Teresa. Patrim 2004 – 2005 – 2006 – 2007: adquisicions de patrimoni artístic de la UB. Facultat de Belles Arts. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2008, pàg. 38.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada