dilluns, 11 d’agost del 2014

DISCURS MUSEOLÒGIC (PART VI): Àmbit 6: Maneres de veure

 
Tenim tots la mateixa percepció del món? Podem afirmar que no, ja que tots el veiem des de perspectives particulars. Però com es generen aquestes visions personals? És a partir de les nostres concepcions ètiques i estètiques que generem un univers particular i creem un món amb la nostra mirada individual. Per aquest motiu presentem diferents mirades i visions que potser no són a les que estem acostumats. A més, també pren importància el símbol i com aquest és capaç d'expressar idees prou complexes sense l'ajut de paraules. Cada persona crea el món amb la seva mirada. Hi ha una mirada individual i unes visions col·lectives: els símbols ho són quan ja els coneixem.
Una de les obres seleccionades per a aquest àmbit és la fotografia titulada
Oroimena eta ametsak (Memoria y Sueños), de Irantzu Pastor.
En aquesta imatge es pot observar en primer plànol una jove basca, mirant fixament al capdavant, buscant la mirada de l'espectador, mentre al seu darrere, veiem un contenidor amb l'emblema dEuskadi ta Askatasuna”. Se'ns mostra la contraposició entre el passat d'un poble, la memòria, i el futur, els seus somnis. Passat, present i futur s'ajunten en una imatge on es mostra de manera subtil la contraposició d'uns ideals. Tot i això, aquests són solament reconeguts per aquelles persones que coneixen els símbols que ho identifiquen, ja que aquests són el producte d'una assimilació entre forma i significat, i qui no reconegui aquesta relació observarà la imatge des d'un punt de vista totalment diferent. Pot ser només es fixarà en el caire estètic de la imatge, deixant de banda el més important, el significat ètic que transmet, juntament amb qüestions associades als jocs d'identitat o territori.

Amb aquesta obra el que es vol plasmar el simbolisme i la dualitat que es produeix entre aquests. Es vol plasmar la importància que encara té ETA en el poble basc. Gairebé el contenidor té el mateix protagonisme que la noia. Es presenta la dualitat entre allòcorrecte i el que és incorrecte, el que és ètic i allò immoral.
S'analitzen dues mirades, dos punts de vista i dues realitats encara presents al poble basc.
Per conèixer més detalls sobre l'obra i l'autora, llegeix l'entrevista realitzada a Irantzu Pastor que es publicarà a continuació



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada